Ανδρομέδια Ελλάς

Πλανητικές θερμοπύλες

Γιατί είναι νεκρός ο Καντάφι;


1. Χρησιμοποίησε τα έσοδα από το εμπόριο πετρελαίου της Λιβύης, το οποίο εθνικοποίησε, για την κατασκευή πολύτιμων υποδομών στα εδάφη της Λιβύης, όπως νοσοκομεία, κτίρια, και τα μεγαλύτερα υδρευτικά και αρδευτικά δίκτυα του κόσμου στη Λιβύη. Τα ίδια τεράστια έργα υποδομών πρότεινε να κατασκευάσει δωρεάν η Λιβύη σε όλα τα κράτη της Αφρικής, με σκοπό την δημιουργία μιας οικονομικής-γεωργικής-βιομηχανικής-στρατιωτικής ανεξάρτητης Αφρικής.

2. Πριν τον Καντάφι, μόλις το 1/5 του πληθυσμού διέθετε επαρκή μόρφωση ενώ το υπόλοιπο δεν είχε πρόσβαση στην παιδεία. Κατά την διάρκεια της θητείας του Καντάφι, το σύστημα παιδείας μέχρι και το πανεπιστήμιο έγινε δωρεάν για το σύνολο του πληθυσμού, ενώ το ποσοστό των μορφωμένων Λίβυων αναρριχήθηκε στο 83% επί του συνόλου του πληθυσμού.

3. Το Σύστημα πρόνοιας της Λιβύης, κατά την διάρκεια της κυβερνήσεως του Καντάφι, είναι δωρεάν για όλους τους Λίβυους Πολίτες ακόμα και για τους επαναστάτες! Νοσοκομεία, περίθαλψη, φάρμακα είναι δωρεάν και προσβάσιμα για όλους τους Λίβυους, ενώ εάν ο ασθενής χρειάζεται επέμβαση ή φάρμακα τα οποία δεν διαθέτουν τα νοσοκομεία της Λιβύης, το κράτος αναλαμβάνει τα έξοδα μετακίνησης του ασθενούς στο Εξωτερικό!

4. Όταν ανέβηκε ο Καντάφι στην εξουσία, βασικά είδη τροφίμων υποτιμήθηκαν ραγδαία ώστε να μπορέσουν οι Λίβυοι να τα αγοράσουν. Το ηλεκτρικό δίκτυο επεκτάθηκε άμεσα ώστε κάθε περιοχή της Λιβύης να διαθέτει ρεύμα, ενώ τεράστια υδρευτικά και αρδευτικά έργα κατασκευάστηκαν ώστε να υποβοηθήσουν την αγροτική ανάπτυξη με σκοπό την ανεξαρτησία της Λιβύης σε αγροτικά προϊόντα.

5. Ο Καντάφι προχώρησε στην κατασκευή του «Μεγάλου Ποταμού του Τρελού», ένα τεράστιο έργο, ένας κατασκευασμένος ποταμός, ο οποίος κατέχει και θέση στα ρεκόρ Γκίνες ως σύγχρονο θαύμα του κόσμου και ο οποίος μετέτρεψε την έρημο των ακτών της Λιβύης σε εύφορες πεδιάδες. Ο αγωγός της Λιβύης, θεωρείται το όγδοο θαύμα! Αυτό το 8ο θαύμα βομβάρδισαν και κατέστρεψαν τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, με σκοπό την καταστροφή της αγροτικής αυτονομίας της Λιβύης.

Ερωτήματα όπως το πως μια τόσο μικρή χώρα και με πληθυσμό περίπου στα τέσσερα εκατομμύρια, μπορεί να κατασκευάζει κάτι το τόσο μεγάλο χωρίς να δανεισθεί ούτε σεντ από τους διεθνείς τραπεζίτες έτρωγε σιγά σιγά την Hong και τα ΕβραιοΣαξονικά τσιράκια της,  Ροκφέλερ και Ρότσιλντ. Στη Λιβύη υπάρχουν τέσσερα υπόγεια κοιτάσματα νερού: α) στην Κούφρα β) στην Σύρτη γ) στην Μορζούκ και δ) στην Χαμάντα, συνολικού όγκου 35 χιλιάδων κυβικών χιλιομέτρων. Αυτά τα υπόγεια κοιτάσματα νερού παρέχουν αυτονομία αστείρευτη σε νερό για τους Λίβυους. Ένα υπόγειο δίκτυο σωλήνων για να εμποδίσει την εξάτμιση βρίσκεται βαθειά θαμμένο στην έρημο. 270 πηγάδια βάθους εκατοντάδων μέτρων και το κόστος ενός κυβικού μέτρου νερού είναι κατά πολύ φθηνότερο του αφαλατομένου νερού. Το νερό είναι ίσο με την ροή διακοσίων ετών του Νείλου ποταμού λένε οι επιστήμονες. Ο τελικός σκοπός του έργου ήταν να μετατραπεί η Λιβύη σε έναν αυτόνομο γεωργικό παράδεισο. Αυτάρκεια: λέξη η οποία απαγορεύεται τελείως από τους «καρχαρίες».

6. Κάθε Λίβυος πολίτης δικαιούται Γής, αγροτικών εργαλείων, ζώων, σπόρων. Ο Καντάφι Ορκίστηκε(!!!) να στεγάσει κάθε Λίβυο πολίτη, πολλοί εκ των οποίων πριν τον Καντάφι ζούσαν σε σκηνές και λαμαρινοκατασκευές. Ορκίστηκε επίσης, να μην φτιάξει σπίτι στους γονείς του οι οποίοι διέμεναν σε σκηνή, μέχρι να στεγαστεί και ο τελευταίος Λίβυος πολίτης. Εκπλήρωσε τον όρκο του και ο πατέρας του απεβίωσε πριν στεγαστούν όλοι οι Λίβυοι. Κατοικίες και πολυκατοικίες χτίστηκαν σε όλη την επικράτεια της Λιβύης ώστε κάθε Λίβυος να διαθέτει κατοικία ή διαμέρισμα, ΔΩΡΕΑΝ!!!

7. Κατά την Διάρκεια της «Δικτατορίας» του Καντάφι, η Λιβύη έγινε η Αφρικανική χώρα με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, βαθμολογημένη στο σύστημα HDI των Ηνωμένων Εθνών σε υψηλότερο επίπεδο από τις Ρωσία, Βραζιλία και Σαουδική Αραβία!!!

8. Το 2007, στην Περιοδική έκδοση AFRICAN DEVELOPMENT, γράφτηκε πως «Αντίθετα με άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες όπως η Νιγηρία, η Λιβύη χρησιμοποίησε τα έσοδα από τα πετρέλαια της για την ανάπτυξη της Χώρας.»

9. Ο Καντάφι πίστευε ότι η Οικονομική Δημοκρατία στην χώρα μπορεί να επιτευχθεί μόνον όταν το Α.Ε.Π. της χώρας χρησιμοποιείται ώστε να ωφεληθούν όλοι οι Λίβυοι πολίτες ενώ ο πλούτος της χώρας διανέμεται σε κάθε Λίβυο πολίτη. Έως σήμερα, όλα τα ποσά από το εμπόριο πετρελαίου έμπαιναν σε ειδικό λογαριασμό της Κεντρικής Τράπεζας, διαθέσιμα σε κάθε Λίβυο πολίτη (μακάρι να είχαμε και μεις τέτοια Δικτατορία.. Ε;).

10. Ο Καντάφι πολέμησε για την χειραφέτηση του γυναικείου πληθυσμού της Λιβύης, είναι το μοναδικό Ισλαμικό κράτος που οι γυναίκες είναι ελεύθερες και φυσιολογικές με κάθε γυναίκα να έχει πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ ταυτοχρόνως υιοθέτησε την μισθωτή εργασία για τις γυναίκες σε όλους τους εργασιακούς τομείς, απαγόρευσε τον γάμο πριν τα 20 και απαγόρευσε τις κλειτοριδεκτομές. Αυτά βέβαια, δεν έγιναν αποδεκτά με κραυγές χαράς από τους φανατικούς μισογύνηδες Ισλαμιστές οι οποίοι εδράζονται κυρίως στην περιοχή της Βεγγάζης (οι λεγόμενοι «Αντιστασιακοί», πολύ προοδευτικοί άνθρωποι).

Η εφημερίδα © Vancouver Sun στην The Vancouver Sun έγραψε:
H προσωπική φρουρά του Moammar Gaddafi,ονομαζόταν και ως “οι Άγγελοι του» !
Το 1979 ο Μουαμάρ Καντάφι ίδρυσε την στρατιωτική ακαδημία γυναικών της Τρίπολης, Υποσχέθηκε δε στην μητέρα του να βελτιώσει την κατάσταση των γυναικών στην Λιβύη. Η μητέρα του αν και αγράμματη, ήταν η κορυφαία τοξότρια στην φυλή του. Το 1998 μια από τις γυναίκες φρουρούς του σκοτώθηκε και αρκετές άλλες τραυματίστηκαν όταν η αυτοκινητοπομπή του έπεσε σε ενέδρα. Γιατί μπαίνουν οι γυναίκες σε κίνδυνο; τον ρώτησα. «Είμαι εργοδότης ίσων ευκαιριών» απάντησε. «Πριν χρόνια οι γυναίκες ήρθαν σε μένα, θέλησαν να γίνουν οι σωματοφύλακες μου. Επίσης απαίτησαν να ανοίξει μια Στρατιωτική Ακαδημία». Σύμφωνα με τον Καντάφι : «Οι γυναίκες πρέπει να εκπαιδεύονται στην μάχη, ώστε να μην είναι εύκολη λεία, για τους εχθρούς τους». Πολλές από τις γυναίκες φρουρούς και τις «επαναστατικές καλόγριες» (γυναίκες που έχουν αφιερώσει τις ζωές τους στα ιδανικά της επαναστάσεως του 1969) λένε ότι ποτέ δεν θα παντρευτούν. Αντί για αυτό διάλεξαν να αφιερώσουν τις ζωές τους στην προστασία του άνδρα «που μας έδωσε την ελευθερία και μας έκανε μοναδικές στον Αραβικό κόσμο» σύμφωνα με την Naima Sagiar μια επαναστατική καλόγρια από το 1977. «Στην Λιβύη οι γυναίκες έχουν τα καλύτερα και από τους δύο κόσμους» είπε ο Καντάφι. Μπορούν να διατηρούν την θυληκοτητά τους, επιπλέον μπορούν να διαλέξουν ΜΟΝΕΣ τους, όποια καριέρα θέλουν. Κάθε Λίβυα μπορεί να μάθει να πετάει, ένα μαχητικό MiG, να γίνει αξιωματικός η χειρούργος εγκεφάλου. Μετά την συνέντευξη είχα την ευκαιρία να μιλήσω στην Fatia, μια ψηλή, όμορφη γυναίκα 27 ετών, με δραματικό make-up ματιών. Την ρώτησα γιατί δεν ήθελε να γίνει πιλότος μαχητικού αεροσκάφους, αλλά σωματοφύλακας. «Χωρίς τον ηγέτη μας, οι γυναίκες στην Λιβύη δεν θα ήταν τίποτα» απάντησε. «Μας έδωσε ζωή. Είμαι έτοιμη να πεθάνω για αυτόν. Είναι πατέρας, αδελφός και φίλος τον οποίο μπορείς να εμπιστευτείς.»

11. Το 2010, Ο Καντάφι ήταν ο μόνος ηγέτης στον Αραβικό κόσμο που ζήτησε Δημοσίως Συγνώμη για το ρόλο των Αραβικών κρατών στο δουλεμπόριο και την φυλάκιση των Αφρικανών (Μέλανα Φυλή), προκαλώντας την οργή των υπολοίπων προδοτικών Αράβων ηγετών διότι επισταμένος ο Καντάφι ξεσκέπαζε την υποκρισία τους και την δουλικότητα απέναντι στο Ξένο Κεφάλαιο, αποτελώντας ,με αυτόν τον τρόπο το αγκάθι στα πλευρά των Συμπαιγνιακών Αράβων Ηγετών, με αποτέλεσμα ο Καντάφι να απομονωθεί από τον υπόλοιπο Αραβικό κόσμο.

12. Ο Καντάφι πρότεινε επισήμως την δημιουργία εποπτικού μηχανισμού (για παροχή βοήθειας) για τους Αφρικανούς στις Ευρώπη, ΗΠΑ, Καραϊβική, Νότια Αμερική. Σε πρόσφατη ομιλία του τους δήλωσε: «Από τώρα και στο εξής, με την θέληση του Θεού, θα αναθέσω σε ομάδες να αναζητήσουν, να ερευνήσουν και να συσχετιστούν με τους Αφρικανούς στην Ευρώπη ώστε να ελέγξουν σε ποιά κατάσταση βρίσκονται. Αυτό είναι το καθήκον μου και ο ρόλος μου απέναντι στα τέκνα της Αφρικής. Είμαι Στρατιώτης της Αφρικής. Είμαι Εδώ για εσάς και εργάζομαι για εσάς, κατά συνέπεια δεν θα σας εγκαταλείψω ποτέ αλλά θα σας ακολουθώ.»

13. Ένα από τα πιο φιλόδοξα (και αποσιωπημένα από τα ΜΜΕ Διεθνώς) σχέδια του Καντάφι ήταν η ένωση σε ένα κοινό όραμα όλων των Αφρικανικών χωρών ώστε να απελευθερωθούν από τα δεσμά πάσης φύσεως εξαρτήσεων. Δαπάνησε σημαντικά ποσά, πόρους, χρόνο ώστε να το προχωρήσει, πήρε πρωτοβουλίες κατάπαυσης πυρός σε εμπόλεμες Αφρικανικές περιοχές (Κονγκό, Ουγκάντα, Αιθιοπία), με σκοπό να εκπληρώσει το όραμα του, την ενοποίηση των Αφρικανικών χωρών σε μια ήπειρο, τις Αποκαλούμενες «Ηνωμένες Πολιτείες της Αφρικής».

14. Παρά το ότι, οι «Καρχαρίες» ποτέ δεν του συγχώρησαν το ότι εθνικοποίησε τις πετρελαιοπηγές της Λιβύης, η πιο ενοχλητική κίνηση του Καντάφι ήταν η θέληση του για ενοποίηση των Αφρικανικών χωρών, όραμα το οποίο ύστερα από πολλά χρόνια προσπάθειας, απογοητεύσεων και τρικλοποδιών, άρχισε να κερδίζει, νέο «MOMENTUM» σε όλη την Αφρική.

15. Απέλασε και έδιωξε 1.000.000 Κινέζους, διασφαλίζοντας και τις εργατικές θέσεις για τον Λιβυκό λαό αλλά και την φυλετική ομοιογένεια των 4.000.000 Λίβυων πολιτών.

16. Εισήγαγε στο Λιβυκό Λεξιλόγιο την λέξη MATHABA, η οποία σήμαινε την συγκέντρωση ανθρώπων με κοινό σκοπό σε ένα μέρος. Η λέξη MATHABA έφερε μαζί αντιστασιακά και επαναστατικά κινήματα από όλο τον πλανήτη ώστε να μοιρασθούν ιδέες, γνώση και πρακτικές αντίστασης. Ως εκ τούτου, ο Καντάφι ανακηρύχτηκε «Τρομοκράτης». Ο Νέλσον Μαντέλα δημοσίως δήλωσε πως «στις πιο σκοτεινές στιγμές του αγώνα μας, όταν η πλάτη μας ήταν στον τοίχο, ο Μουαμάρ Καντάφι ήταν ο μόνος που στάθηκε δίπλα μας.»

Σχετικό: http://ellhnkaichaos.blogspot.com/2011/10/gaddafi.html

19 responses to “Γιατί είναι νεκρός ο Καντάφι;

  1. ria 26/10/2011 στο 11:49 μμ

    εμ τι; τους πήρε ο πόνος που ο καντάφι ήταν δικτάτορας;;;;

  2. Michalis A. Michael 01/11/2011 στο 9:50 πμ

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ,ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝ

  3. Lykourgos 03/11/2011 στο 8:40 πμ

    Χωρίς να είμαι ειδικός του θέματος, νομίζω ότι το λάθος του Καντάφι ήταν που δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να παραδώσει τη χώρα σε δημοκρατικό καθεστός.

  4. ΜΟΥΖΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ 03/11/2011 στο 2:18 μμ

    Μπορεί όλα αυτά να εχουν μία δόση αλήθειας αλλα μην ξεχνάμε τις διώξεις, τους βασανισμούς, τους βιασμούς γυναικών, και τον ξεσηκωμό του λαού ενάντια στον δικτάτορα. Γιατί περι δικτάτορα πρόκειται όπως και τόσοι άλλοι, που δεν κάνει εκλογές και ο κόσμος δεν μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα. Για να μην αναφέρουμε τις τρομοκρατικές ενέργειες που κατ΄εντολήν του γινόντουσαν σε όλο τον κόσμο. Το μόνο σίγουρο είναι (και με το οποίο συμφωνώ απολύτως) είναι πως δεν είχε δικαίωμα η Αμερική για μία ακόμη φορά να επέμβει σε ένα κυρίαρχο κράτος και μάλιστα ένοπλα και με καταπάτηση της κυριαρχίας του. Μουζάς Ευστράτιος

  5. Μανδραγόρας 03/11/2011 στο 5:00 μμ

    Λογικό είναι να είμαστε θύματα της προπαγάνδας των ΜΜΕ. Λογικό είναι η πρώτη μας αντίδραση απέναντι στην αλήθεια να είναι η άρνηση.
    Τώρα για το αν ήταν δικτάτορας ή όχι ο Καντάφι δεν θα απαντήσω εγώ, ούτε για το αν ήταν υποκινούμενη η επανάσταση ή όχι. Σας παραπέμπω στην ανακοίνωση του αμερικάνου Στρατηγού κ. Wesley Clark: http://www.youtube.com/watch?v=aL_KxtYZCRw

  6. Maria 04/11/2011 στο 1:50 μμ

    Μια παρατήρηση, αν μου επιτρέπει ο Μανδραγόρας: η αξιοπιστία μιας έρευνας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις πηγές της, για τις οποίες το πρώτο και πιο ουσιώδες είναι να εμφανίζονται. Μετά μπορεί να νοηθεί σαν θέμα προσωπικής -ή και δημόσιας- έρευνας, ο έλεγχος αυτών των πηγών. Το ίδιο ισχύει και για τα οπτικοακουστικά υλικά, όπως το βίντεο για τον Καντάφι (ποιος το έφτιαξε;) (Συγκλονιστικό πάντως το βίντεο με τον Γουέσλι Κλαρκ).

    • Μανδραγόρας 04/11/2011 στο 6:31 μμ

      Maria καλά τα λες. Ακόμα καλύτερα από την αναφορά στις πηγές θα ήταν ένα ταξιδάκι στη Λιβύη. Ότι μπορεί ο καθένας κάνει. Δεν δύναμαι να γράφω άρθρα σαν να είναι διπλωματικές έρευνες… Και γω ένας μέσος Έλληνας είμαι, πνιγμένος από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Αν ενδιαφέρεσαι να με βοηθήσεις στο ιστολόγιο πές μου, αυτο ισχύει για όλους τους αναγνώστες. Καλή είναι και η προσωπική έρευνα, σε αντίθεση με τη μασημένη τροφή που μόνο ζημιά κάνει…

  7. ΜΟΥΖΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ 04/11/2011 στο 6:23 μμ

    Την στιγμή που έμεινε τόσα χρόνια στην εξουσία και δεν γίνονταν εκλογές τι άλλο απο δικατορία ήταν. Στην Δημοκρατία τον ηγέτη και την Κυβέρνηση τους εκλέγει ο λαός. Εάν τώρα κάνει λάθος στην κρίση του (βλέπε Ελλάδα) είναι άξιος της τύχης του. Δεν νομίζω επίσης οτι όλες αυτές οι καταγγελίες όσων κατάφεραν να διαφύγουν είναι αποτέλεσμα προπαγάνδας. Τον τελευταίο καιρό οι συνωμοσιολογίες είναι της μόδας και πολλοί ψάχνουν πίσω απο κάθε γεγονός να βρούν υποχρεωτικά υποκινητές, μυστικές συμφωνίες, συμφέροντα κλπ.

    • Μανδραγόρας 04/11/2011 στο 6:48 μμ

      Φίλε Ευστράτιε,
      η άποψή μου για την Δημοκρατία προκύπτει από το άρθρο μου «Ελληνική, Αριστοτέλεια, Πλατωνική, πολιτική προσέγγιση» το οποίο θα βρεις στην δεξιά στήλη της σελίδας κάτω από την κατηγορία «Δημοφιλή Άρθρα» στην δεύτερη βούλα. Το τι νομίζεις με το τι συμβαίνει είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Και τέλος, με προσβάλεις λέγοντάς μου ότι οι απόψεις μου, ο τρόπος σκέψης μου και η στάση ζωής μου είναι μόδα του τελευταίου καιρού. Δεν σε υποχρεώνει κανείς να ασχοληθείς περεταίρω με το ιστολόγιό μου και κάλλιστα θα μπορούσες να προσπεράσεις χωρίς να μπαίνεις στον κόπο να σχολιάζεις. Αυτό που κάνεις θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι εξυπηρετεί κάποιες σκοπιμότητες (που το απεύχομαι).
      Με εκτίμηση, Μανδραγόρας.

  8. ΜΟΥΖΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ 04/11/2011 στο 7:17 μμ

    Φίλε Μανδραγόρα. Ζητώ συγγνώμη εάν θεωρήθηκε οτι επεμβαίνω στον τρόπο σκέψης σου στηνστάση ζωής σου και στις απόψεις σου καθώς και οτι αν και φιλοξενούμενος του ιστολογίου σου θεώρησες οτι κάνω κατάχρησή του. Δεν υπήρχε καμία τέτοια πρόθεση. Απλά πιστεύω οτι εφόσον μου δίνεις την άδεια να εκφράσω εδώ μέσα τις απόψεις μου εχω το δικαίωμα να έχω αντίθετη άποψη απο σένα. ΟΜΩΣ πιστεύω ακόμη οτι ισχύει το «μπορεί να διαφωνώ με όσα λές αλλα θα αγωνιστώ μέχρι θανάτου για να έχεις το δικαίωμα να τα λές». Επίσης δεν θέλω να πιστέψω οτι θα ήθελες τα εκάστοτε σχόλια για τα διάφορα θέματα που θέτεις να είναι μονο θετικά και να συμπλέουν με τις δικές σου απόψεις. Κάτι τέτοιο θα ακύρωνε στην πράξη τον διάλογο και θα παρουσίαζε μονόπλευρα τα θέματα κάτι που είναι αντίθετο με την αρχή της πολυφωνίας. Κατόπιν τούτου και εφόσον επαναλαμβάνω είμαι «φιλοξενούμενος» σε ένα χώρο που δεν μου ανήκει δεν θα σε ξαναενοχλήσω με τα σχόλιά μου. Με εκτίμηση. Ακης Μουζάς

    • Μανδραγόρας 05/11/2011 στο 9:29 πμ

      Καλά τα λες γενικά.
      Δεν θεωρήθηκε ότι επεμβαίνεις κάπου. Αυτό που με ενόχλησε στο είπα. Δεν είμαι ένας παροδικός συνομωσιολόγος, της μόδας… έχω μια διαδρομή χρόνια στο χώρο της έρευνας και σκοπός μου είναι πάντα να βλέπω «πίσω από την κουρτίνα», αυτό που κάποιοι λένε συνομωσία.
      Νομίζω ότι φαίνεται αν είμαι υπέρ του διαλόγου ή όχι.
      Είσαι φιλοξενούμενος, με προοπτικές εξέλιξης, ξαναλέω, όπως και κάθε αναγνώστης, κάτι που θα με βοηθούσε πολύ.
      Δεν με ενοχλούν τα σχόλια σου. Με ενοχλούν γενικά τα σχόλια που προσπαθούν να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις.
      Πάντως, να ξέρεις ότι είσαι ελεύθερος εδώ μέσα, όχι μόνο απλά σχόλια, αλλά και άρθρο, άμα θέλεις να αναρτήσεις (κατόπιν συνεννόησης).

  9. ΜΟΥΖΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ 08/11/2011 στο 10:57 μμ

    Νομίζω οτι η παρεξήγηση λύθηκε. ΠΙστεύω οτι ο γραπτός λόγος παρόλα τα πλεονεκτήματά του έχει ένα μειονέκτημα. Δεν αποδίδει σωστά το ύφος και τον τόνο του προφορικού. Επίσης μία λέξη (συνομωσιολογια στην προκειμένη περίπτωση) μπορεί να αλλάξει όλο το νόημα του κειμένου. Εν πάση περιπτώσει. Μου αρέσει ο αντίλογος περισσότερο μάλιστα απο το να συμφωνεί απλά κάποιος μαζί μου, εφόσον βέβαια συνοδεύεται απο επιχειρήματα. Τα τελευταία βοηθούν να μας κάνουν να «ξυπνήσουμε» μερικές φορές απο τον λήθαργο που βρισκόμαστε και να μην ακολουθούμε την πεπατημένη. Σε αυτό τον τομέα είμαι μαζί σου. Μου αρέσει και εμένα η αναζήτηση της αλήθειας. Και κάτι τελευταίο. Στο blog σου μπήκα τυχαία και ο χαρακτηρισμός που σε πείραξε ήταν γενικός και αναφερόταν στις άπειρες παρουσιάσεις θεμάτων (όχι απο εσένα) που ανέκαθεν αλλα περισσότερο τα τελευταία χρόνια κατακλύζουν το διαδίκτυο για δήθεν γεγονότα που έγιναν όχι όπως παρουσιάζονται αλλα διαφορετικά. Το κακό είναι πως τα περισσότερα δεν είναι τεκμηριωμένα αλλα με γενικόλογα και με αναφορές σε αόριστες και αμφιβόλου εγκυρότητας πηγές προσπαθούν να μας αλλάξουν την αντίληψη του τι πραγματικά συνέβη. Τα θέματα που πραγματεύεσαι έχουν πολύ ενδιαφέρον και θα είμα πλέον τακτικός αναγνώστης σου. Ακης

  10. ΑΝΩΝΥΜΟΣ 11/11/2011 στο 9:16 πμ

    Καλημέρα! Το ιστολόγιο, κατά τη γνώμη μου, έχει και σοβαρότητα και εμφανή προσπάθεια αντικειμενικότητας. Το παρακολουθώ καιρό. Ας αποφύγουμε όλοι προσωπικές αιχμές για στόχους, κίνητρα και χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Επί των θεμάτων και μόνο τα επιχειρήματα και τίποτε παραπάνω. Αλλωστε είναι γνωστό «ελληνικό» κουσούρι ο σχολιασμός ανθρώπων και όχι θεμάτων

  11. grarktos 16/11/2011 στο 3:16 πμ

    βρε άνθρωποι. και δικτάτορας να είναι δε μας πέφτει λόγος. ας έκανε επανάσταση ο λαός του. αν τώρα πιστεύετε ότι η επανάσταση που έγινε, έγινε απ΄τον λαό της Λιβύης γελαστήκατε.
    Δεν είχε δημοκρατία. λες και έχουμε εδώ. άντε να έρθουν οι Γάλοι και οι Αμερικάνοι να μας βομβαρδίσουν γιατί όχι να μας δώσουν και κανα τουφέκι

  12. Κάδμος 28/11/2011 στο 7:09 μμ

    Υπάρχουν δικτάτορες και ‘δικτάτορες’, όπως δημοκρατίες και ‘δημοκρατίες’.
    Το να εξισώνουμε τον Καντάφι με τον Μομπούτου του Ζαΐρ είναι εξίσου γελοίο με το να εξισώνουμε τη δημοκρατία στην Ελβετία και στη Γουατεμάλα.
    Τα πολιτεύματα ΔΕΝ είναι αυτοσκοποί αλλά εξυπηρετούν τους λαούς τους, η δε καταλληλότητά τους αποδεικνύεται από τις επιπτώσεις σε ουσιώδη θέματα της ζωής των πολιτών, κάτι που απεικονίζεται αρκετά αντικειμενικά με τους στατιστικούς δείκτες ποιότητας ζωής όπως π.χ. υγεία, θνησιμότητα, μόρφωση, περίθαλψη, ύδρευση, ανισότητα, κ.λπ.
    Οι προσπάθειες ταύτισης π.χ. του Κάστρο με τους Ντυβαλιέ της γειτονικής Αϊτής είναι γελοία υποκριτικές, κάτι που γίνεται ολοφάνερο αν συγκρίνεις την εξέλιξη τέτοιων δεικτών στις 2 χώρες τα τελευταία 50 χρόνια.
    Αλλά το κουτόχορτο λέει ότι ο Χομεϊνί ήταν κακός δικτάτορας ενώ ο Σάχης με τη Σαβάκ πριν απ’ αυτόν ήταν δικός ΜΑΣ δικτάτορας. Όπως επίσης και οι Σοβιετικοί που απελευθέρωσαν τις γυναίκες στο Αφγανιστάν ήσαν χειρότεροι από του δικούς ΜΑΣ Μουζαχεντίν που τους ξαναφόρεσαν τη μπούργκα.
    Και για να μη ξεχνάμε τα δικά μας, οι πολίτες της Αθηναϊκής Δημοκρατίας ήσαν λιγότεροι από τους δούλους τους…

  13. φυτεμενα δωματα 08/01/2012 στο 9:36 μμ

    Ενδιαφερον αρθρο σχετικά με τα …έργα και ημερες του Καντάφι!! Αφου πηγαίναν ολα καλα και υπήρχε αναπτυξη γιατι ο λαος εξεγερθηκε??

    • Μανδραγόρας 09/01/2012 στο 9:14 πμ

      Μέσω της προπαγάνδας και του mindcontrol όλα γίνονται! Πιο πάνω στα σχόλια υπάρχει ένα λινκ για βίντεο που μιλάει ένας αμερικάνος στρατηγός… αμα θες ρίξε μια ματιά.

Σχολιάστε